TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE Truskawki są drinkom z ulubionych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE

 

Nie tylko cudownie smakują, ale oraz pamiętają zbawienny pomysł na polskie zdrowie. Niektóre z pomocy jakie wykonywa jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
mają służenie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety produkty te potrafią być wyjątkowo szkodliwe.

Substancje odżywcze i kaloryczność truskawek

Truskawki to właściwe źródło witaminy C (silniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek uważa się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A także E oraz szereg składników mineralnych, w współczesnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie działają na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (płaci za dobre funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz zmienia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają silny czerwony kolor).

Truskawki zatem w 90% woda, wśród której owoce mają sporo błonnika, węglowodanów oraz białka. Posiadają znacznie mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natur

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natur. Wartość ta wynika z ochronnego działania owoców na organizm krążenia. Truskawki aktywizują białka, pomagające nie ale przed chorobami układu krążenia, ale jeszcze zmianami poziomu cukru we naturze.

2. Chronią przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, jaki tworzy robienie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a ponadto powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stabilnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa oraz na rozwój liczby antyoksydantów we natur, tym samym wzmacnia układ odpornościowy. Elementy te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału również oryginalnych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed chorobami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie działają na pracowanie i produkcję nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości bakteriobójcze i bakteriobójcze co czyni, że oczyszczają nasz organizm z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i poprawia procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i przyspieszając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno podawany istnieje w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale te trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki obowiązującemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają umieszczaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają dodatnio na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), także dużej ilości witaminy C, ułatwia branie tego tematu. Dlatego poleca się wegetarianom i kobietom, jedzącym mało mięsa zaraz po spożyciu dużych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z artykułów roślinnych wynosi tylko kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których powodować może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że może więc być zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole żyjące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwagi i przygotowywania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środku, co jest szalenie obowiązujące w prowadzeniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ POMOC I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą mieć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia może istnieć poważne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą przyczyniać się do tworzenia reakcji alergicznych i zajmować bóle głowy. Istotne jest, by przykuwać opinię na pochodzenie owoców, poprawia się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą zawierać uczulenia.

Niektórzy mogą być alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie wysuwa się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na sporą ich treść w efektach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki owoców mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie oddaje się ich jedzenia osobom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo tanie również dużo modne w własnym regionie, sezon porusza się pod koniec miesiąca i utrzymuje przez wszystek czerwiec. Można się nimi kosztować bez końca, albo zastosować w kuchni na niezliczone sposoby do deserów, wypieków, koktajli, soków czy artykułów do codziennej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *